Heren Loebas bvba

Steenvoordelaan 19

9050 Gent

0496 78 54 10

Heren Loebas creates visual stories that are so creative that people want to see them.

Blijf op de hoogte

Vilnius, WOOLF city

/ 5x5 innovatietraject

concept / grafisch ontwerp / streetwear / souvenirs

Volg je
buikgevoel

In 2021 startten 5 Litouwse bedrijven aan het 5x5 innovatietraject, opgezet door Designregio Kortrijk en Kaunas, de Europese culturele hoofdstad van 2022. Twee ervan werden gekoppeld aan Vlaamse ontwerpers, waarvan één Heren Loebas.

Creatieve briefing

Onze spreekwoordelijke reis begon bij de nood aan een toeristisch product gericht op een jongere doelgroep. Een product dat een iconisch souvenir kan worden, zoals I AMsterdam, de 'Ampelman' of I (heart) NY.

Dus reisden we naar Litouwen om het land, de mensen en de cultuur te ontdekken. Na een bezoek aan Vilnius ging de reis richting Elektrėnai, Kaunas, Šiauliai, Klaipeda, Nida en helemaal terug. We hebben gekeken, geproefd, aangeraakt, geroken en vooral: we hebben het land ervaren. Allemaal om dit ene element te vinden om mee aan de slag te gaan.

Achter de schermen

In onze zoektocht zijn we niet direct op de ijzeren wolf beland. Andere concepten werden gewikt en gewogen, voorgesteld en niet weerhouden.

Deze fascinerende reis leidde ons uiteindelijk naar de ijzeren wolf, het mythische symbool van Vilnius. Ons ontwerp van dit mythische wezen is niet alleen gebaseerd op zijn historische achtergrond en zijn wortels in de stad Vilnius. We combineren het met een leuke twist en link naar Kaunas, als tweede stad van Litouwen, door geometrische vormen en lijnen te gebruiken als link naar het modernisme. De algemene ruwe rand en blokkerige structuur zijn een subtiele knipoog naar de brutalistische architectuur die in het hele land te vinden is en meer specifiek naar het Negende Fort gedenkteken.

De combinatie van al deze invloeden resulteerde in een moderne benadering van een klassiek gekend verhaal. Het wordt naar een hoger niveau getild en krijgt de kans om een iconische referentie te worden voor de komende generaties.

5x5 expo in Zalgirio Arena

De resultaten van de samenwerking tussen de verschillende bedrijven wordt in Kaunas geëxposeerd als onderdeel van Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Ook dit project mocht daar natuurlijk niet ontbreken. We delen dan ook graag enkele sfeerbeelden.

Winning team

Met speciale dank aan Designregio Kortrijk en Jūratė Tutlytė voor de selectie en de vlotte begeleiding van dit project.

Laat ons jouw verhaal vormgeven

Wacht niet tot we elkaar tegen het lijf lopen. Laat een boodschap achter of nodig jezelf uit op de koffie. We verwachten je!

Contacteer ons