Heren Loebas bvba

Steenvoordelaan 19

9050 Gent

0496 78 54 10

Heren Loebas creates visual stories that are so creative that people want to see them.

Blijf op de hoogte

Less is more, more or less

/ Japan, een land vol inspiratie
en fascinerende tegenstellingen

Inspiratieblog

Volg je
buikgevoel

Japan, het land van de rijzende zon, Mount Fuji dat bij velen tot de verbeelding spreekt. Reden te meer voor Heren Loebas om zelf op ontdekking te trekken, er inspiratie op te doen en contact te leggen met plaatselijke creatieven.

Het land is rijkelijk gevuld en ademt discipline, oog voor detail en maatwerk. Het duurde dan ook niet lang voor onze harten werden veroverd en we volledig verknocht waren aan dit land. Sharing is caring, daarom delen we graag onze liefde voor Japan met jullie.

Inflight safety instructions

De toon werd meteen gezet bij het vertrek op Brussels Airport. In plaats van de gekende inflight safety instructions die gedemonstreerd worden door stewardessen, wordt er een video afgespeeld, die op ludieke manier de veiligheidsregels meedeelt en tegelijkertijd een duidelijke knipoog is naar de typische Japanse cultuur. We waren toen al fan!

Architectuur

De grootsteden zijn echte metropolen en bieden voor elk wat wils, ook op vlak van architectuur. In Tokyo zijn de wijken Ginza en Omotesando niet alleen perfect om te shoppen, ze zijn ook een lust voor het oog voor windowshoppers. Veel grote merken hebben er hun flagshipstores, vaak ontworpen door starchitects. Enkele namen op het lijstje zijn Herzog & de Meuron, Tadao Ando, Kengo Kuma, Toyo Ito, etc…

Al hoeven het niet steeds de grote prestigieuze projecten of architecten te zijn die met alle eer gaan lopen. Architectuur wordt alle eer aangedaan in de uitwerking van de compacte stadshuizen die je overal in Japan kan terugvinden. Ze vallen op door hun eenvoud, oog voor detail en vindingrijkheid.

Creatieve symbiose

Japanners begrijpen volledig de symbiose tussen verschillende kunstvormen. Niet alleen hoe deze elkaar ondersteunen, maar ook hoe ze elkaar kunnen versterken. Teshima Art Museum (Ryue Nishizawa en Rei Naito) en Chichu Art Museum (Tadao Ando, James Turrell, Claude Monet en Walter De Maria) zijn hier perfecte voorbeelden van. Een mooie samenhang tussen architectuur, landschap en kunst. Samen vormen ze één geheel, één groot kunstwerk met een unieke beleving. Alles is met elkaar verbonden en dat begint bij de weg naar de inkom, de opbouw naar het kunstwerk, de vraag om stilte, je schoenen uit te trekken uit respect en geen foto’s te maken of je smartphone te gebruiken.

copyright foto's: Iwan Baan

Geloof

Zowel in het centrum van een drukke metropool als in de rustgevende natuur zijn er vormen van geloof terug te vinden. De vele, vaak vermiljoen rode, tempels, schrijnen en pagodes zijn samen met Boeddha een herkenbaar teken van geloof. De symmetrie, religieuze symbolen en de beleving van deze plaatsen zorgen telkens weer voor een inspirerend rustmoment.

Creatieven

Inspiratie haal je niet alleen uit wat je ziet, maar ook uit ontmoetingen met mensen. Mensen op de straat, maar ook plaatselijke creatieven, elk met zijn of haar specialiteit. Het leven wordt er enerzijds opgevrolijkt met lachende gezichtjes, opvallende lichtreclames en speciaal gecomponeerde muziek voor elk metrostation. Anderzijds vinden ze net rust in de eenvoud van vormgeving en doordachte architectuur.

Yuji Tanabe is een architect uit Kamakura. Hij staat symbool voor de hedendaagse Japanse architectuur, waarbij men de maximale functionaliteit probeert te halen uit de kleine - en soms raar gevormde - stukken grond waarop kan gebouwd worden. De huizen hebben een hedendaagse uitstraling, maar passen nog steeds binnen de Japanse filosofie en way of life.

Waar Jizodou uit Kyoto dan weer rust brengt - en knipoogt naar het geloof - met haar handgemaakte beeldjes uit keramiek, vrolijkt Tottococotto de wereld op met speelse en kleurrijke illustraties. Het werk van Tottococotto is een mooi voorbeeld van hoe in Japan grafisch ontwerp en illustratie elkaar aanvullen en samen een verhaal brengen.

Het werk van creatieven als Keiichi Tanaami, Yayoi Kusama en Shiota Chiharu spreekt uiteraard ook tot de verbeelding. Waar het werk van Tanaami en Kusama zeer frivool is, graaft Chiharu meer in de ziel van de mens - en vaak ook in haar ziel. Haar werk werd tentoongesteld in het Mori Art Museum in Tokyo.

Muziek

Van zodra je opstapt op de trein of de metro valt het je op: bij elke aankondiging en halte hoor je een muziekje. Vaak variëren deze soundscapes afhankelijk van welke lijn je neemt of in welk station je stopt. Het zijn niet zomaar standaard geluidjes. Dit hebben we te danken aan Minoru Mukaiya. Hij componeerde voor heel wat Japanse stations een op maat gemaakte, 7 seconde durende, soundscape. Hiervoor baseert hij zich op de beweging van de trein, de richting van waar ze de stations binnenrijden en opnieuw vertrekken. Telkens weer een unieke ervaring die je trein- of metrorit een extra dimensie geeft en het direct veel aangenamer maakt.

Structuur vs. weirdness

Het meest fascinerende aspect aan de Japanse samenleving is het contrast tussen discipline en structuur enerzijds, en de absurditeit en het extravagante anderzijds. Mensen staan mooi in de lijn te wachten op de shinkansen die tot op de seconde juist arriveert en vertrekt, wachten aan het rood licht om over te steken, bellen niet op de metro, etc…. Tegelijkertijd ontspannen ze dan in één van de vele speelhallen (met verdiepingen vol met gameslots en een overdaad aan rook, lichtflitsen en geluidseffecten), gaan naar Maid bars - een soort cosplay café waarbij de diensters verkleed zijn als maids, geïnspireerd op de traditionele Franse dienstmeisjes. Deze meisjes staan enkel in voor onschuldig vermaak en alles in het café is zo schattig mogelijk.

Kawaii

Deze term verwijst naar alles wat schattig is. In het straatbeeld zijn overal guitige, lachende gezichtjes terug te vinden. Gaande van straatwerken, tot brievenbussen, koekjes, snoepjes, gebak, enzovoort. Het verandert je beleving van heel je omgeving en het maakt het even toch weer iets plezanter!

Boektip: Made in Japan

We ontdekten dit boek tijdens ons verblijf in Osaka in het ‘Book & bed’ capsule hotel.

Een boek over grafisch ontwerp en reclame, gemaakt in Japan. Het label ‘Made in Japan’ is vaak een kwaliteitslabel de gebruikt wordt. Verder maak je kennis met de uitgepuurde en minimalistische vormgeving typerend voor het land.

Ben je geïnspireerd?

Leuke ideeën opgedaan? Of gewoon benieuwd naar de reisverhalen en de vele andere inspiratiebronnen? Komt gerust eens langs en we bespreken ze met een kopje Japanse groene thee.

Laat ons jouw verhaal vormgeven

Wacht niet tot we elkaar tegen het lijf lopen. Laat een boodschap achter of nodig jezelf uit op de koffie. We verwachten je!

Contacteer ons