Heren Loebas bvba

Steenvoordelaan 19

9050 Gent

0496 78 54 10

Heren Loebas creates visual stories that are so creative that people want to see them.

Blijf op de hoogte

Een roadtrip naar Scandinavië

/ Onthaasten in Friesland
en opladen in Hamburg, Copenhagen en Aarhus

Inspiratieblog

Volg je
buikgevoel

Deze keer zochten we het iets minder ver, iets minder exotisch, maar minstens even iconisch: Denemarken. We trokken op roadtrip doorheen Friesland, over Hamburg om ons te inspireren in steden als Kopenhagen en Aarhus.

Om met een frisse blik en een brede kijk te kunnen werken aan onze projecten, trekken we er nu en dan op uit om ons te laten inspireren en te connecteren met andere designers, culturen en gebruiken.

De verschillen tussen ons en de Scandinavische cultuur zijn minder groot, maar toch voel je duidelijk het verschil. Niet alleen de weg richting Kopenhagen, maar het beleven van de volledige cultuur zorgde ervoor dat we vol nieuwe inspiratie aan de slag kunnen.

Sagmeister & Walsh - Beauty

Een tussenstop in Hamburg mocht niet ontbreken. Niet alleen omwille van de bruisende atmosfeer en de hedendaagse architectuur, maar ook voor de tentoonstelling ‘Beauty’ door Stefan Sagmeister en Jessica Walsh. Deze tentoonstelling draait rond één vraag: wat is schoonheid en wat trekt ons hierin aan? Een zeer typerend en herkenbaar thema voor het werk van Sagmeister. Door middel van eenvoudige vragen, opdrachten en vergelijkingen wijzen Sagmeister en Walsh er ons op dat schoonheid zowel individueel als universeel is en dat we het kunnen terugvinden op heel wat plaatsen en momenten in ons leven. Bovendien heeft ‘schoonheid’ doorheen de 20ste en 21ste eeuw een heuse evolutie doorgemaakt die duidelijk voelbaar is op vele vlakken.

GoBanyo

Naast het Museum für Kunst und Gewerbe, dat gelegen is in de stationsbuurt en te maken krijgt met veel daklozen, maakten we kennis met dit mooie project: GoBanyo.

Een oude bus die omgevormd is tot een mobiele locatie waar daklozen zich kunnen douchen, want ook zij hebben recht op hygiëne en verzorging. Bovendien krijgen de daklozen na een gratis wasbeurt ook nog hun kledij proper gewassen terug.

Architectuur

Een grote bron van inspiratie is (hedendaagse) architectuur en de integratie ervan in een historische context. De Elbphilharmonie in Hamburg, ontworpen door Herzorg & de Meuron, is een mooi voorbeeld van hoe een historisch gebouw kan gecombineerd worden met iconische hedendaagse architectuur en bovendien een sprekende reflectie vormt van de locatie waar het zich bevindt.

Daarnaast zijn er zowel in Kopenhagen als Aarhus verschillende realisaties terug te vinden van de bekende Deense architect Bjarke Ingels. Projecten van zijn hand zijn onder andere Superkillen (een openbaar park in de wijk Norrebro, ontworpen om vluchtelingen en de lokale bevolking samen te brengen en de tolerantie te bevorderen in één van de meest etnisch diverse gemeenschappen van Denemarken), Copenhill (een multifunctioneel gebouw dat in hoofdzaak dienst doet als waste-to-energy centrale, en daarnaast beschikt over een outdoor ski-piste die het hele jaar te bezoeken is) en AARhus (een opvallend, hedendaags gebouw met voornamelijk woonfunctie, dat beschikt over een zeer specifieke vorm en gekenmerkt wordt door de grote binnentuin).

Net als AARhus wordt de ontwikkeling van het oude havengebied in de gelijknamige stad gekenmerkt door Isbjerget van JDS Architects. Een nieuwbouwproject waarbij de vorm van de gebouwen eruit zien als geometrische ijsrotsen. De verlooptinten in de glazen blauwe balkons zorgen voor een leuke, speelse toevoeging.

Design

In Aarhus staat een prachtig staaltje van Deens modernisme: het stadhuis, ontworpen door Arne Jacobsen en Erik Moller en geopend in 1941. Het stadhuis straalt één en al vakmanschap uit: van de met marmer beklede gevel, de op maat gemaakte meubels, tot zelfs het custom lettertype (ontworpen voor de signalisatie, zodat het volledig aansluit bij de esthetiek van het gebouw). Kortom: een man met een duidelijke visie.

Deze visie werd ook doorgetrokken in het ontwerp van het Skovshoved gas station (1938). Jacobsen ontwierp dit als een prototype voor de toekomstige tankstations van Texaco. Helaas bleef het slechts bij dit ene prototype.

In Aarhus kwamen we in contact met Tonny Glismand, die met zijn designstudio byKATO deel uitmaakt van de designers voor Deens interieurlabel Bolia. Hij ontwierp onder andere mee de North, Scandinavia en Madison sofa. Hij is de eigenaar van een eigentijdse studio die hij volledig op maat heeft ingericht en afgewerkt. Als meubilair wordt er gebruik gemaakt van prototypes van meubels die hij ontwierp voor Bolia in combinatie met een vouwbed en strak afgewerkte kasten op maat. Bij byKATO dragen ze gebruiksvriendelijkheid van hun designs hoog in het vaandel.

Museumtip

Arken Museum for Moderne Kunst in Copenhagen

In Arken bezochten we de tentoonstelling Beloved by Picasso, die een licht werpt op het turbulente liefdesleven van de schilder en de invloed die de vrouwen in zijn leven hadden op zijn werk.

Daarnaast biedt Arken ook een platform voor jonge, Deense kunstenaars om hun werk tentoon te stellen hier.


ARoS Kunstmuseum in Aarhus

ARoS is één van de grootste musea in Noord-Europa. De huidige tentoonstellingen bieden enerzijds een kijk op de link tussen kunst en natuur of kunst voor de val van de Berlijnse muur. Kenmerkend aan het museum is het kunstwerk 'your rainbow panorama' van Olafur Eliasson, bovenop het museum. Door de manier waarop elk van ons afzonderlijk ziet en het nabeeld dat onze ogen vormen, ontstaat er voor elk van ons een unieke beleving van dit kleurrijke kunstwerk.

Ben je geïnspireerd?

Leuke ideeën opgedaan? Of gewoon benieuwd naar de reisverhalen en de vele andere inspiratiebronnen? Kom gerust eens langs en we bespreken ze met een gezellig Fika.

Laat ons jouw verhaal vormgeven

Wacht niet tot we elkaar tegen het lijf lopen. Laat een boodschap achter of nodig jezelf uit op de koffie. We verwachten je!

Contacteer ons